top of page

Baby FIAT, el "polaquito"


Si hi ha algun cotxe que la majoria dels aficionats associen a Polònia és sens dubte el FIAT 126, o millor dit el Polski FIAT 126. És cert que, com he comentat en un post anterior, el Warszawa va ser el primer cotxe produït a gran escala al país i que del FIAT 125 es van fer prop d’un milió i mig d’unitats, però el petit FIAT ha estat durant dècades l’element que no faltava mai a qualsevol postal de Polònia.

A principis dels setanta tenir un cotxe a Polònia era un luxe que pocs es podien permetre així que les autoritats de l’època es van proposar trobar un cotxe que estigués a l’alçada de les seues possibilitats i permetés popularitzar l’automòbil. Vist l’èxit que havia tingut el FIAT 500 en Itàlia es va escollir el seu successor per al projecte. La pròpia FSO va constituir amb FIAT la FSM (Fàbrica de Cotxes Petits). Al contrari que FSO, FSM va acabar integrada en el grup FIAT i des de la seua fundació no ha deixat de produir models del fabricant italià com els actuals Panda i 500.

El 126 recorda al SEAT 133. Tots dos es van desenvolupar seguint la mateixa filosofia que consistia en mantenir la plataforma i la mecànica d’un model anterior i dissenyar una nova carrosseria adaptada a l’estil dels anys 70. En el cas del 133 el model de partida era el FIAT / SEAT 850, mentre que el 126 prenia la base del seu predecessor, el FIAT 500.


Tant el 126 com el 133 recorden al 127 per la seua línia, però a diferència d’aquest els dos tenen el motor i tracció posterior. El 126 heretava el bicilíndric refrigerat per aire del 500 que també muntarien després els primers FIAT Panda 30 i alguns Cinquecento dels 90. Inicialment els motors eren de 594cc i amb els anys van créixer fins als 652cc.


La producció del 126 a Polònia va començar en 1973, però la majoria dels més de 3 milions d’unitats que es van produir es van fabricar durant els anys 80. Malgrat la seua grandària, el 126 era el cotxe familiar de qui se’l podia permetre. El 126 sempre ha estat un cotxe simpàtic, a molts països el coneixen com a Baby FIAT. A Polònia un dels noms que rep és Maluch, que ve a significar alguna cosa així com xiquet, cadell o petit. A Cuba, on també en van arribar uns quants, com a la resta dels països del bloc comunista, se’l coneix com a el Polaquito.

A una de les fotos que hi ha al Museu de l’Enginyeria de Cracòvia es pot veure com, si calia, podia utilitzar-se fins i tot per a transportar una rentadora.


De les modestes prestacions no cal que en parlem, amb 24CV és tota una heroïcitat arribar als 120 km/h, però això si, amb un motor refrigerat per aire sabem que ens donarà pocs problemes.

En 1987 va aparèixer el 126 Bis, la part de darrere es va modificar per a poder posar-hi una tercera porta i un petit maleter, de forma que el motor quedava a sota i estava refrigerat per aigua. El Bis es va mantenir el producció fins a 1991, mentre que la versió refrigerada per aire es va produir fins a 2000, sobrevivint al mateix Cinquecento que l’havia de substituir.


En 1994 el 126 va patir modificacions importants, les línies de la carrosseria es van suavitzar de cintura cap avall, el plàstic va guanyar terreny tant a l’interior com a l’exterior i va adoptar alguns elements del Cinquecento, com ara el volant.

Malgrat que no fa molt el 126 estava a qualsevol racó de Polònia ara ja no en queden tants com caldria esperar, amb la importació massiva de cotxes de segona mà d’Alemanya la majoria dels polonesos han preferit oblidar les estretors a les que obligava el 126. Les versions més antigues, les que porten els paracolps cromats i el logo de Polski FIAT són les més buscades pels col·leccionistes i és possible trobar-ne alguns exemplars molt ben restaurats.

L’última sèrie del 126 es va anomenar Happy End, es van fer 1000 unitats, la meitat roges i l’altra meitat grogues. L’últim exemplar està a Torí a la col·lecció de FIAT. En les fotos podeu veure un dels últims de la sèrie, el 0979, també sense estrenar, que està al museu de Cracòvia, fins i tot porta reposacaps als seients posteriors.

Quan era menut que el meu pare es comprava per fascicles l’enciclopèdia Salvat de l’automòbil. La versió original era italiana i el 126 era protagonista de diversos articles, recorde que en algun lloc apareixia la maqueta en argila a escala 1:1 del 126. En la secció on es contava la història de FIAT hi havia un dibuix a tot color d’un 126 disseccionat que ocupava dues pàgines. Com a aficionat als cotxes clàssics m’ha encantat tornar a Polònia i veure que Maluch, o el Polaquito, aquell cotxe que jo de menut només coneixia en fotografia, es por veure als museus, però també segueix viu al carrer.

Recent Posts
Archive
bottom of page